Om festivalen

Nonagon är en konst- och musikfestival med fokus på experimentella och audiovisuella uttryck. Festivalen hålls 21-22 juli i två nedlagda oljecisterner på ön Svanö utanför Kramfors i Västernorrland. Cisternerna har en unik efterklang på upp mot 25 sekunder, och inuti möts besökare av kraftfulla ekande och sfäriska ljud. Artister samarbetar i nya konstellationer för att bilda audiovisuella stycken – skapade för detta unika rum och tillfälle. På två scener och en konsthall presenterar vi ett mångfacetterat program med audiovisuella framträdanden, konstutställningar, DJs, workshops och panelsamtal.

Festivalen är finansierad av Kulturrådet, Nordisk Kulturkontakt, Region Västernorrland, Kramfors Kommun, och Ideell Kulturallians.

Om platsen

Cisternerna ligger på ön Svanö vid älvmynningen av Ångermanälven i Höga Kusten-området. På Svanö finns möjlighet att besöka vackra utsiktsplatser, badplatser och bastu. Närmaste mataffärer och bensinstationer ligger 6 km bort i Kramfors.


Hitta hit

Festivalens adress är Svanövägen 40, Lunde, Kramfors. Kramfors station är närmsta tågstation och ligger 13 km bort. Har du plats över i bil? Samåk gärna med andra!

Planera din resa:

Boka tågbiljett via SJ till och från Kramfors.

Kommer du söderifrån? Vi rekommenderar då att resa med Y-buss.

Från Kramfors till festivalområdet tar det ca 15 min med bil. Det går det att ta en lokal buss eller taxi, avstigning vid Svanö Folkets Hus. Taxi bokas på 0612-10 000.

Buss Kramfors → Nonagon festival/Svanö Folkets Hus
Mer info: dintur.se
Observera att det är ca-tider så man bör vara på plats i god tid innan avgång.

Torsdag 20 Juli – Kramfors Resecentrum → Söndag Svanö FH

11:00 » ca 11:30
Restid 00:30
Buss 225
Från → Kramfors Resecentrum (KRF) Läge A 11:00
Till → Klockerstrand (KRF) ca 11:12
Byt till Buss 227
Från → Klockerstrand (KRF) Läge B ca 11:25
Till → Svanö (FH) Riktining Lunde ca 11:30

12:55 » ca 13:08
Restid 00:13
Buss 217
Från → Kramfors Resecentrum (KRF) Läge A 12:55
Till → Svanö FH (KRF) ca 13:08
Riktning: Mjällom

18:20 » ca 18:35
Restid 00:15
Buss 202
Från → Kramfors Resecentrum (KRF) Läge A 18:20
Till → Svanö FH (KRF) ca 18:35
Riktning: Ullånger

Fredag 21 Juli – Kramfors Resecentrum → Söndag Svanö FH

12:55 » ca 13:08
Restid 00:13
Buss 217
Från → Kramfors Resecentrum Läge A 12:55
Till → Svanö FH ca 13:08
Riktning: Mjällom

18:20 » ca 18:35
Restid 00:15
Buss 202
Från → Kramfors Resecentrum Läge E 18:20
Till → Svanö FH ca 18:35
Riktning: Ullånger

Söndag 23 Juli – Svanö FH → Kramfors Resecentrum

12:15 » ca 12:28
Restid 00:13
Buss 216
Från → Svanö FH ca 12:15
Till → Kramfors Resecentrum 12:28
Riktning: Kramfors

15:05 » ca 15:21
Restid 00:13
Buss 216
Från → Svanö FH ca 15:05
Till → Kramfors Resecentrum 15:21
Riktning: Kramfors

18:49 » ca 19:05
Restid 00:13
Buss 216
Från → Svanö FH ca 18:49
Till → Kramfors Resecentrum 19:05
Riktning: Kramfors

Boende

Festivalens campingplats ligger ca 1 km från festivalområdet. Här finns plats för både tält och husbilar, tillgång till vatten och toalett. På Folkets Hus finns tillgång till toaletter och duschar. Campingplats eller husbilsparkering kostar 100 kr och kan läggas till separat vid köp av festivalbiljett.

Parkering

Parkering finns vid Svanö Folkets Hus, ca 100 platser.

Mat och dryck

Mat och dryck finns till försäljning inne på festivalområdet. Närmaste mataffär finns 6 km bort i Kramfors. 

Regler och allmänna riktlinjer

Barn är välkomna i målsmans sällskap. I cisternen NONA gäller åldersgräns 13 år. Det är inte tillåtet att röka inne i cisternerna eller på området. Det är inte tillåtet att elda på området eller vid campingplatserna.

Nonagon har nolltolerans mot diskriminering, våld, mobbning, sexuella trakasserier, och övriga aktioner som på något sätt bryter mot lagen. Vassa föremål, droger, alkohol och brandfarliga föremål får inte tas med in på festivalområdet.

Tillgänglighet

Ramp och öppna dörrar till alla ingångar. En handikappvänlig toa och handikapparkering finns. Snabbt blinkande ljus kan förekomma under föreställningarna.

Om du behöver assistans, vänligen kontakta oss: info@nonagonfestival.com

Uppdaterad senast: 230516


Kombinera ditt festivalbesök med konst och vandring

Höga Kusten-leden är en vandringsled som sträcker sig genom det vackra landskapet i området. Leden sträcker sig över 128 kilometer och tar dig genom skogar, längs kustlinjen och upp på klipporna. Det är ett utmärkt sätt att uppleva den spektakulära naturen och njuta av fantastisk utsikt över havet och skärgården.

Nationalparken Skuleskogen är ett av höjdpunkterna i Höga Kusten. Den har en variation av terräng, från djupa skogar till branta klippor och vackra vattenfall. Här kan du vandra längs välmarkerade stigar, klättra upp på det kända Skuleberget eller utforska de naturliga grottor som finns i området.

Deep Listening Workshop vid Nordingrå Konstby 17 – 20 juli, ledd av Sharon Stewart och Björn Eriksson. Deep Listening® är en kreativ filosofi och praxis som inkluderar ljud och musik, rörelse och lyssnande på drömmar. Lyssnandet är centralt. Denna praxis härstammar från det livslånga arbetet av den amerikanska tonsättaren och dragspelaren Pauline Oliveros, tillsammans med IONE och Heloise Gold. Genom en daglig kombination av rörelseövningar, performance och drömarbete kommer gruppen att dyka djupare och djupare in i lyssnande och samarbetsprocesser. Mer info & anmälan via mail: miulew@gmail.com.

Storehouse Stories på Norra Orienten 28 – 30 juli. Konstutställningen vid Mariebergs sågverksområde är ett samarbete mellan åtta konstnärer. Platsen är en konstnärlig försöksstation, ett hägrande nöjesfält. 

Mannaminne är ett kulturreservat beläget i Ådalen, nära byn Nordingrå, längs den vackra Höga Kusten. Det är en unik plats som skapats av konstnären Anders Åberg och består av en samling byggnader och konstverk som speglar olika tider och kulturer från hela världen. Möt en eklektisk blandning av konst, kultur och historia. Platsen är fylld med skulpturer, målningar, keramik och andra konstverk från både svenska och internationella konstnärer. 

Apotekshuset Konst & Kultur är en mötesplats för konstnärer och kulturintresserade i regionen. Här erbjuds ett varierat program med utställningar, konstprojekt, föreläsningar, workshops och konserter. Apotekshuset är också en viktig del av Sollefteås historiska och arkitektoniska arv. Byggnaden i sig är en sevärdhet och ger en unik atmosfär till konst- och kulturupplevelsen. 

Ådalens Industrimuseum på Sandslån. Ett museum om vårt dramatiska industriarv. Museet bevarar och sprider kunskap om Ådalens industriella arv och dess betydelse för regionen. Genom att utforska Ådalens Industrimuseum kan besökare få en inblick i den industriella utvecklingen och arbetet i Ådalen under 1900-talet. Öppet dagligen mellan kl 10-16.

Häxmuseet i Prästmon, ”Tidens tro drabbar människan” är namnet på utställningen om häxprocesserna i Torsåker år 1675. Det stora oväsendet var en kort men intensiv period av häxhysteri som pågick mellan 1668-1676. Totalt halshöggs och brändes 71 personer på Häxberget i Kramfors kommun. De avrättade dömdes för trolldom. Det är Sveriges största dokumenterade massavrättningar i fredstid och som genomfördes med stöd av gällande lagstiftning.

Vandra till Häxberget, här avrättades 71 personer den 1 juni 1675. 65 kvinnor (var 5:e kvinna i Torsåkers pastorat), 2 män och 4 pojkar. Från Torsåkers kyrka går en stig, Häxstigen, till Häxberget (Bålberget), där de dömda häxorna halshöggs och brändes på bål. Häxstigen är 7,5 kilometer lång. För den som föredrar en kortare vandring så finns det möjlighet att parkera bilen vid foten av berget och sedan promenera ca 400 meter. Uppe på berget finns en minnessten.